Beschrijving: logo4.jpg

Beschrijving: henny2

 

Mijn Familie                       | Mijn Hobby muziek       |Mijn hobby oldtimers   | Mijn Werk                            | Mijn Links

 

Over mijn familie en waar we wonen

Mijn eigen orgel 

Ger.kerk N.Scharwoude

Ontmoetingskerk

KoogerkerkZ.Scharwoude

SOW Wormer

Herv.kerk(Hoogwoud)

Herv.kerk(Hensbroek)

Herv.kerk(Spanbroek)

R.K- kerk Joh. de doper

Vermaning Alkmaar

Over de restauratie van mijn oldtimers

Over mijn werk bij Piller Germany GmbH & Co.kg

Dat spreekt voor zich

Beschrijving: image006.jpg

 

Hier staat een schitterend instrument van Flaes en Brünjes. Het orgel is meer dan 100 jaar oud en staat  op de monumentenlijst. Het instrument is gebouwd door de bekende Nederlandse orgelbouwers Flaes en Brünjes, die 2 eeuwen terug leefden in Amsterdam.
Het is opgeleverd in 1865 en van zeer goede en degelijke constructie. Het is een lust om op te spelen. Het heeft een volledige mechanische tractuur, die zeer goed en snel aanspreekt. Toch heeft het orgel het typische Flaes gezicht en dat betekent dat het orgel een beetje hijgt (!) als het volledig gebruikt wordt. Dit is heel charmant en laat zien dat een pijporgel leeft.

Het instrument heeft de volgende dispositie:

manuaal 1:                               manuaal 2:
Prestant 8'                               Holpijp 8'
Bourdon 16'                             Salicional 8'
Mixture III bas-kant                  Roerfluit 4'
Cornet 4 stemmen
Oktaaf 2'
Quint 3'
Oktaaf 4'
koppel I + II

Het pedaal is aangehangen. Het orgel stamt uit een tijd waarbij het boven klavier gebruikt werd voor de voorspelen. Het is dus een stuk zachter en heeft geen uitkomende stemmen. De Cornet werd gebruikt voor de begeleiding. Daardoor hoorde de dames goed hun "noot" zodat meezingen eenvoudig was. Dat vonden de mannen niet leuk en daarom werd er ook een 16’ Bourdon gebruikt als register. Nu konden de heren ook hun partij goed horen. Daarom is een deel van de Bourdon (bas kant) van hout en de discant van metaal. Tijdens de laatste restauratie heeft Flentrop (met advies van Jan Jongepier) het orgel weer in de oude staat gebracht, wat betekent dat de Bourdon achter het Prestanten front kwam. Hierdoor is het orgel minder makkelijk te stemmen en zijn de verder in de kast geplaatste stemmen minder goed hoorbaar, alsof deze stemmen in een zwelkast staan. Iemand die me kan vertellen waarom dit zo is uitgevoerd zou me een plezier doen, dit te mailen. Dat zelfde geldt een beetje voor de toonhoogte, het orgel staat iets meer dan een hele toon te hoog. Is dat gedaan vanwege de toenmalige bezuinigen?

Om het geluid te beluisteren van dit orgel kunt u de volgende link volgen. Ik speel hier een stuk van J.G. Walther: http://www.youtube.com/watch?v=TjF3_a5OZC8

 

 

Updated juni 2018

 

HOME